Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ, ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΡΑΓΟΥ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΧΤΑΠΟΔΙ:

1,5 κιλό χταπόδι
200 γρ κρεμμύδι ξερό
100 γρ πράσσο
2 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
200 ml μαυροδάφνη
200 γρ ντομάτα
1 λίτρο ωμό λαχανικών

ΥΛΙΚΑ ΓΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ:

8 αγκινάρες
150 γρ κρεμμύδι
100 γρ κρεμμύδι φρέσκο
70 γρ πράσσο
100 γρ λιαστές ντομάτες
30 ml χυμό λεμόνι
50 ml λευκό κρασί
300 ml ζωμό λαχανικών
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το χταπόδι:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στην συνέχεια το χταπόδι( αφού έχουμε ξεχωρίσει το κεφάλι από τα πόδια). Βάζουμε το  καρότο, το πράσσο, το σκόρδο, την ντομάτα και σβήνουμε με την μαυροδάφνη. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος τον ζωμό και σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και βράζουμε το ζουμί μέχρι να δέσει η σάλτσα.


Για τις αγκινάρες:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσσο,τις αγκινάρες (αφού τις έχουμε καθαρίσει και τις έχουμε βάλει σε νερό με λεμόνι) τις λιαστές ντομάτες και σβήνουμε με λευκό κρασί και τον χυμο λεμόνι. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος βάζουμε τον μάραθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου